Museum De Kijkzolder.


De Specials in ons museum

Onze collectie kent vele soorten attributen, die allen een min of meer grote rol gespeeld hebben in de godsdienstige beleving van gelovigen. Al die objecten dragen bij om de bedoeling  van ons museum tot uitdrukking te brengen. Daarin laten we zien hoe kerk en geloof het leven van parochianen, gezinnen en soms van een heel dorp van de vroege morgen tot de late avond bepaalden. 


In die grote verzameling treffen we bijzondere collecties van dezelfde soort voorwerpen. Denk maar aan de rozenkransen. Met enige regelmaat richten we daarvoor speciaal een tafel en wand in. Een “Special”, waarin ons museum de bijzonderheden van zo’n speciale collectie toont.


Zo hebben we in het verleden “Specials” getoond o.a. over * rozenkransen; * kruisbeelden;  * bidprentjes; * kerstprentjes; * engelen en * kerststallen. Het zijn kleine, mooi uitgebeelde exposities met een grote informatieve waarde.


Onderstaand meer info over onze huidige Special Maria en De Rozenkrans.


Telkens als we een Special tonen wordt dat hier vermeld.

Terwijl kerken in parochies aan de eredienst onttrokken worden, groeit het aantal Mariakapellen. Terwijl het aantal gelovigen dat in het weekeinde eucharistie viert afneemt, zien we dat het aantal kaarsjes dat opgestoken wordt in kapellen toeneemt. Ere wie ere toekomt. Maria is Onze-Lieve- Vrouw, met haar kun je je identificeren. Zij wordt vereerd als Onze-Lieve-Vrouw ter Nood, van Altijddurende Bijstand enz.. Ze wordt voor alles en nog wat aangeroepen. Eeuwenlang leidt de verering van Maria tot genezingen en verschijningen, die van de kerk het predicaat “wonderbaarlijk” krijgen. Kapellen worden gebouwd , bedevaartsplaatsen ontstaan en processies worden ter ere van
haar gehouden. In het parochiemuseum De Kijkzolder staan tijdens de huidige deeltentoonstelling “Maria…en…De Rozenkrans” heel veel Mariabeelden uitgestald. Mooi om er eens langs te lopen en de uitdrukkingen op haar gezichten af te lezen. Maria accepteert het leven zoals het komt! Tevens zijn er heel veel rozenkransen te zien, onder andere echte mannenrozenkransen, vrouwenrozenkransen, verkennersrozenkransen, klein en groot. Tevens een uitleg hoe de rozenkransgebeden dient te worden. U bent van harte welkom. Het museum is elke laatste zondag van de maand open van 12.00 tot 13.30 uur, behalve in de maanden juli en augustus. Op Eerste Kerstdag 2022 is het museum gesloten, verzet naar de Tweede Kerstdag. In de kersttijd staat er een mooie kersttafel opgetuigd met veel beelden van de vlucht naar Egypte. Verder vele attributen te zien uit het Rijke Roomse Leven. De moeite waard om het museum eens te bezoeken.